Træ er mange ting, men konstruktionstræ er defineret og sorteret. Usorteret træ som regler o. lign. må benyttes, hvor der ikke er bæreevnemæssige krav (herunder ikke bærende skillerum). Lige så snart træet skal benyttes til bærende konstruktioner skal det være styrkesorteret og CE mærket. Den mest kendte sortering er C18. Stilles der yderlige krav til træets styrke kan benyttes C24.
For at en virksomhed kan godkendes til sortering af konstruktionstræ, skal den være dokumentere at der kan sorteres efter gældende regler, og være underlagt ekstern kontrol. Alle vore sortere har gennemgået styrkesorteringsuddannelse på AMU center vestjylland (eller tilsvarende). De er løbende opdateret med seneste regler. Sidste nye regelsæt er INSTA 142:2009, som skal anvendes ved sortering efter januar 2010. Alle vore sorteringsmedarbejdere er opdateret på det nyeste regelsæt i december 2009.
Vi er godkendt, kan styrkesortere og CE-mærke det styrkesorterede spærtræ – som eneste spærfabrik i Danmark.
I forbindelse med indførelse af DS/EN 14081-1 (INSTA 142) har det styrkesorteret træ fået nye benævnelser på styrkeklasse, ofte vil benævnelserne T1 og C18 blive anvendt både ved mærkning og i omtale for den samme styrke.
Eks: Sortering: >Styrkeklasse T0, C14, T1, C18, T2 og C24. Derudover vil der også i handlen kunne findes træ mærket MC18 og MC24. M’et står for maskinsortering. Den maskinsorterede vare vil ikke altid være så pæn som den visuelt styrkesortede varer, hvorfor mange foretrækker den visuelt styrkesortede varer.
Under bjælkespær kan du finde tabeller hvor T1/C18 og T2/C24 anvendt.
Ligeledes anvendes T1/C18 og T2/C24 i bjælkelags tabellerne under hanebåndsspær.
Vore fingerskarringer er ligeledes godkendt til bærende konstruktioner, og vi fremstiller T1/C18 samt T2/C24 fingerskarringer i henhold til EN15497.