Hanebåndsspær / bjælkelag til 1½-planshuse

Når tagrummet ønskes udnyttet til beboelse

Hanebåndsspær / bjælkespær anvendes, hvor tagrummet ønskes udnyttet til beboelse – 1½-planshuse. Det kan enten være til nybyggeri eller for udnyttelse af 1. salen på eksisterende 1-planshus. Vi fremstiller bjælkelag / hanebåndsspær til både håndværkere og privatpersoner på hele Sjælland, herunder i Ringsted, Køge, Nordsjælland og omegn. Vi tilbyder gode priser på vores hanebåndsspær / bjælkelag og beregner også gerne en skræddersyet pris til dig.

​Vælg mellem flere forskellige typer hanebåndsspær

Hanebåndsspær udføres normalt med taghældninger fra 35° – 55°. Bjælkelaget i høvlet fingerskarret konstruktionstræ i fuld længde. Bjælkelag med spændvidder over ca. 6-7 m skal som regel altid mellemunderstøttes. Dog kan større spændvidder end 6 m opnås, når bjælkelaget regnes sammen med hanebåndsspæret, og skunkstolper udnyttes til forøgelse af bæreevnen.

Af transporthensyn leveres hanebåndsspær normalt med løst topstykke eller delt lodret lige til at samle med de medfølgende hulplader på byggepladsen.

Hanebåndsspær kan udføres på mange måder, herunder vil vi vise nogle typer.

Hanebåndsspærene er alle vist med en skunkstolpe på 1 m og med et hanebånd, der sidder 2.4 m over spærfoden. Hanebåndsspær kan udføres som en afvalmet konstruktion eller med halvvalme.

Nederst på denne side findes bjælkelagstabeller for træbjælkelag over 1 eller 2 fag.

Hanebåndsspær type A2:

Se tegning af haneåndsspær type A2.​

hanebaandsspaer.htm_txt_hba2

Hanebåndsspær type A3:

Forskellen mellem hanebåndsspær type A2 og type A3 er den, at spærfoden på hanebåndsspær type A3 er længere, end huset er bredt. Derved opnår man en større 1. sal og bedre mulighed for at udnytte 1. salen.

hba3

Hanebåndsspær type A5:

Type A5 anvendes, hvor der er et bærende dæk enten i træ eller beton.

hanebaandsspaer.htm_txt_hba5

Trempelspær med skunkrum:

Herudover kan nævnes trempelspær, der er en variant af hanebåndsspær, dog er der opbygget en lodret trempel helt ude ved facade. Spæret kan laves med eller uden skunkstolper – og med eller uden bjælkelag. Ved denne spærtype opnår man en stor udnyttelse af rummet på 1. salen.

hanebaand-a5_2

Trempelspær:

Trempelspær med momentstift rammehjørne for montage på eksisterende bærende dæk, eller det kan leveres med et bjælkelag monteret på spæret.​

moment

Her ses et billede af en hanebåndsspærsvalm og en halvvalm.​​

Kehlpartier til hanebåndsspær til vinkelhuse

Ved vinkelhus fremstiller vi kehlpartier, der gør det let at bygge tagfladerne sammen.

Den type kehlparti vi fremstiller til hanebåndsspær er med kehlplanker. Når spærene på hovedhus og vinkelbygning er opstillet, kan vinkelbygningens kehlparti opstilles på medsendte kehlplanker. Kehlspærene er skåret i smig efter hældningen på hovedhuset. Hvor det er nødvendigt at udveksle spær for at etablere gennemgang fra vinkelbygning til hovedhus, skal der udføres forstærkninger.

Ved udveksling af spær skal der tilføjes ekstra spær og forstærkninger, så bæreevnen sikres. De ekstra spær fordeles ens før og efter udveksling for kehlpartiet og sømmes sammen med det sidste hele spær som et bærespær. Herefter skal der monteres remme over hanebåndet fra bærespær (før udveksling) til bærespær (efter udveksling). Remme over hanebåndet fastgøres til hanebånd og spærhoved ved montage af låsebrædder på hver side af spæret og kiler jf. udvekslinger. Se eventuelt beskrivelse i “TRÆ 59” fra træbranchens oplysningsråd side 74-75, eller i “TRÆ 58” side 30-31.

Dimensionering af kontinuerte bjælkelag – forudsætninger:

Egenlast: 1000 N/m² (loft, isolering, egenvægt af bjælke og skillevægge) + 1500 N/m² (Nyttelast)

Nedbøjningen: De angivne spændvidder svarer til, at nedbøjningen for nyttelast (1500 N/m²) bliver maksimalt 1/600 x spændvidden.

Kontinuert bjælkelag betyder, at bjælkerne løber over 2 fag (mellemunderstøttet), og at det mindste fags længde er minimum 2/3 x det største fags spændvidde.

Tabellen er udformet, så den første lodrette række er dimensionen på bjælkelaget.

Den øverste vandrette række med 0.3 m, 0.4 m osv. er bjælkeafstanden c/c i meter.

Det gule område er den maximale frie spændvidde på det største fag i meter ved en bjælkedimension/bjælkeafstand.

Klik på en af ​​tabellerne for at se den større.

Kontakt os

Ringsted Spærfabrik A/S

+45 57 61 23 30

post@ringstedspaer.dk

Balstrupvej 107B

4100 Ringsted

CVR-nr.: 27324363

åbningstider

Mandag - torsdag: 07.00-16.30

Fredag: 07.00 - 15.30

Spørgsmål vedr. kørsel fra kl. 06.30

Der tages forbehold for evt. ændringer.